Až do poslední chvíle museli Brňané odrážet nápor zlínské Fatry

11.11.2019

Televizní zápas volejbalové UNIQA extraligy mužů mezi domácím Volejbalem Brno a hostující Fatrou Zlín se neslo v charitativním duchu. Kromě pořádného pětisetového dramatu viděli diváci v hale na Kounicově ulici také slavnostní křest kalendáře volejbalistek Šelem Brno, o který se postarala tenistka Lucie Šafářová. Sami volejbalisté se pak hojné návštěvě fanoušků odměnili výhrou v tiebreaku.

Až do poslední chvíle museli Brňané odrážet nápor zlínské Fatry

Volejbal Brno – VSC Fatra Zlín 3:2 (25:15, 19:25, 25:21, 17:25, 15:10)

Sestřih utkání:

Rozhodčí: Grabovský Zdeněk, Spáčil Lukáš

Počet diváků: 620

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Truong, Licek, August, Římal, Hrazdira, Pražák, libero Lžičař. Střídali: Hukel, Jakubec

Hosté: Šulc, Čech, Čechmánek, Adamec, Vašíček, Navláčil, libero Viceník. Střídali: Kozák, Motyčka, Lamri

Ohlasy po utkání:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): Začali jsme dobře! Zlín pak ale přitvrdil na servisu, který ani příliš nekazili, a to nám dělalo problémy. Myslím si, že odehráli dobré utkání a že pokud budou hrát takto, tak se určitě budou zvedat a poslední nebudou. Jsem rád, že jsme to díky divákům a skvělé atmosféře dotáhli do vítězného konce.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Zápas to byl pro nás velice těžký, ale jsem moc rád, že jsme jej zvládli vyhrát. Prohrát tři tiebreaky v řadě už by nebylo dobré. Víceméně jsem za ty dva body rád, v dnešním utkání hrál Zlín velice dobře, hlavně na servisu nám zatápěl. Na postu diagonálního hráče hrál dobře Adamec, který nám dost zatápěl. Ukazuje se, že letošní extraliga bude asi hodně vyrovnaná.“

Michal Čechmánek (kapitán Fatra Zlín): „Od nás to byl velice slušný výkon. Škoda, že nám utekla koncovka ve třetím setu. Věřím, že pokud bychom tam neudělali pár chyb, tak bychom to dotáhli do vítězného konce. Od nás dnes ale výborný výkon ve všech činnostech.“

Přemysl Obdržálek (trenér Fatra Zlín): „Dnešní zápas byl o servisu. My jsme nepředvedli vůbec špatný výkon, domácí nám ale dali více es a zvítězili. “

Popis utkání:

Domácí volejbalisté vstoupili do televizní dohrávky 6. kola na výbornou. Už za stavu 6:2 měli vytvořený solidní náskok, který udržovali po zbytek setu. Výborně se dařilo americkému blokaři Mattu Augustovi, který složil všechny tři nabídky a k tomu si připsal dvě esa. K němu si přidali dobrým podáním i Licek a Římal a domácí tak vyhráli první set 25:15.

Druhý set začal vyrovnaně, naopak do vedení se dostala Fatra, a to po třech bodech v řadě zlínského Šulce. Zlínu se také rozehrál univerzál Adamec a se šesti body ve druhém setu táhl svůj tým ke srovnání stavu. Hosté si připsali také pět bloků (oproti jednomu brněnskému) a druhý set vyhráli 25:19.

Ve třetí sadě se ujal podání brněnský bombarďák Martin Licek a trvalo dlouho, než k němu pustil někoho jiného. To bylo až za stavu 6:0 pro Jihomoravany. Zlínští hráči se zvedli, a to především po úspěšných třech blocích v řadě. Do koncovky vstupovaly týmy za vyrovnaného stavu 18:18, kdy velkou měrou pomohl k výhře právě v tomto setu ex-zlínský nahrávač v barvách Brna Luan duc Truong, který si připsal hned dvě esa v řadě. Skvělými útoky pak dovedli Brno k zisku setu Římal a Licek.

Naopak velmi vyrovnaný bylo čtvrté dějství. Oba týmy si držely svůj útok okolo padesáti procent, Zlínu se ale více dařilo na podání (připsal si čtyři esa). Rozhodující moment přišel za stavu 15:15, kdy se hostující tým bodově odpoutal od domácích a vytvořil si nadějný bodový náskok. Po bodových útocích Varousech a Adamce si řekli svým dobrým výkonem a nasazením Zlínští o tiebreak.

Do páté rozhodující sady vstoupili lépe domácí, skvělý Dan Římal táhl Brno za vítězstvím. V pátém setu složil téměř vše, na co sáhl a domácí se tak mohli radovat z výhry 3:2 na sety. Nejlepším hráčem byl vyhlášen Dan Římal, který si s úspěšností 70 % na útoku připsal 35 bodů.

Autor: Matouš Müller, foto Viktor Šulc