Brno vytáhne na volejbalového obra z Tours drzost a odvahu

19.01.2017
Jako kdyby za Zbrojovkou přijel do Brna z Francie Olympique Lyon či Olympique Marseille, i tak lze pohlížet na čtvrteční souboj brněnských volejbalistů s favority z Tours. Oba celky čeká od šesti hodin večer v hale ve Vodově ulici odveta druhého kola Poháru CEV.
Brno vytáhne na volejbalového obra z Tours drzost a odvahu

Hosté věří, že už půjde pouze o formalitu, protože na začátku ledna doma porazili Jihomoravany 3:0. „Šance na postup žije, ale je minimální," přistupuje k utkání reálně brněnský trenér Ondřej Marek.

Tours pojímá utkání velkolepě. Zatímco Brňané se do Francie trmáceli autobusem, vítězové volejbalové Ligy mistrů z roku 2005 přiletěli do Brna dvěma leteckými speciály – jeden patřil týmu, druhý fanouškům. „Klub vždycky vybere v sezoně jedno utkání, na které vezme své partnery a sponzory, aby se jim odvděčil. A vylosovali právě zápas v Brně," vysvětluje kapitán domácích Michal Hrazdira.

Že je Tours i z pohledu zázemí a ekonomické síly trochu jiná liga, poznali čeští vicemistři už v prvním vzájemném zápase. „Kluci v hale obdivovali plakáty s mnoha tituly v lize i poháru. Úspěchy jsou obrovské, i když minulý rok měl klub trochu slabší. Letos zase angažoval lepší hráče, ani Liberec nebo České Budějovice takových kvalit vůbec nedosahují. Když jsem ve Francii hrál, měl klub oficiální rozpočet dva miliony osm set tisíc eur," odhaluje Hrazdira sumu 75 milionů korun.

Tým kolem českého reprezentanta Davida Konečného ukázal Brnu svoji sílu v prvním duelu. „Co jméno, to pojem. Kluci obdivovali zejména libera Huberta Henna. Je už starší a postavou na to nevypadá, ale je hbitý. Zákroky v poli i na příjmu nás občas přiváděl k šílenství," jmenuje Hrazdira hvězdu soupeře.

Brno v Tours přesto sahalo po zisku setu, po maratonu ve druhé sadě nakonec prohrálo 32:34. „Na tento set určitě chceme navázat. Víme o síle soupeře, která je velká, ale chceme potvrdit i naši zlepšující se výkonnost. Doufám, že hlavně pro mladé to bude zkušenost a předvedeme odvážnou hru," nabádá Marek.

Jeho mužstvo i s několika mladíky v sestavě v sobotu v generálce udolalo Karlovarsko 3:2. „Mladí kluci mají z Tours respekt, ale jsou drzí a rychle se okoukají," směje se brněnský kouč, který má k dispozici už i uzdraveného blokaře Renza Mendozu.

Domácí jsou v dobrém rozpoložení, prolomili i sérii nezdarů v tie-breaku, když poslední dva vyhráli. „Kluci se semkli a hrají spolu. Proti Odolce i Varům jsme hráli za hranicí toho, co umíme. A také jsme na tom dobře fyzicky, vydržíme hrát pět setů," říká Marek.

Brno i Tours se musejí vypořádat s rozlehlou halou v Králově Poli, kde absolvují jediný trénink. Aréna v Kounicově ulici nesplňuje regule soutěže. „Všem se na Vodovce hraje špatně, nesžijí se s ní. Naši hráči s ní nějaký kontakt mají, snad to bude aspoň malá výhoda," přeje si Marek, jehož tým musí vyhrát 3:0 nebo 3:1, aby duel dovedl do zlatého setu.

 

Autor: Martin Vymyslický

Zdroj: Brněnský deník, www.brnensky.denik.cz