Finále je tady. Rozhodne zkušenost Liberce, nebo euforie Brna?

23.04.2016
Trochu ve stínu hokejového boje Bílých Tygrů o titul začíná finále extraligy i další tým z Liberce. Volejbalisté Dukly naposledy obhájili mistrovský titul před 40 lety: zlato slavili v rocích 1975 a 1976. Vloni získali trofej českých šampionů po 12 letech a letos mají po dlouhé době opět šanci na obhajobu.
Finále je tady. Rozhodne zkušenost Liberce, nebo euforie Brna?

Soupeřem ve finálové sérii na čtyři výhry, která odstartuje zítra a v pondělí v Liberci vždy v 18.00, bude překvapivě „černý kůň“ soutěže Brno, které se do boje o titul dostalo po 26 letech.

Pikantní je, že oba týmy se střetly v únoru i ve finále Českého poháru, lepší byli Severočeši a cítí velkou šanci na ceněný double.

„Čekání bylo dlouhé, už se nemůžeme dočkat, až to vypukne,“ těší se liberecký blokař Libor Leikep.

Zatímco Dukla odehrála sezonu s naprosto stejným kádrem jako tu loňskou mistrovskou, Brno provedlo v létě velké změny, a ty přinesly úspěch. „Brno hrálo stabilně celou sezonu a v lednu ještě posílilo o ruského univerzála Andrianova, který zvýšil jejich variabilitu,“ řekl Michal Nekola, který vede Duklu už sedmou sezonu.

„Hru mají založenou na tom, že riskují servis a pak dobře brání, takže budeme muset ustát jejich tlak ze servisu. My to ale hrajeme podobně, takže musíme na podání tlačit ještě víc než soupeř.“

Brno, které postihlo volejbalové „šílenství“, připravilo jedno překvapení. Domácí zápasy totiž odehraje ve velké DRFG areně, která je domovskou halou hokejistů Komety.

Osu moravských finalistů tvoří nahrávač Haník, smečař Hrazdira, univerzál Andrianov a blokař Klapal.

Obhájce z Dukly bude jako obvykle spoléhat na dirigentské schopnosti reprezentačního nahrávače Janoucha, úderné útočníky univerzála Patuchu a smečaře Kriška stejně jako na Leikepa, podle statistik nejlepšího blokaře extraligy.

Liberečtí skončili po základní části druzí a sériemi play-off proti Příbrami a Karlovarsku prošli suverénně bez porážky.

V tabulce čtvrtí Brňané skolili ve čtvrtfinále 4:0 Benátky a v semifinále si nečekaně 4:2 vyšlápli na vítěze základní části České Budějovice.

Co tedy ve finále rozhodne? Zkušenost obhájců volejbalistů Liberce, kteří stabilně už spoustu sezon bojují o nejvyšší příčky, nebo brněnská euforie ze senzační cesty do finále?

„Máme za sebou více těžkých zápasů, hlavně v letošní Lize mistrů, kde jsme byli vždy pod velkým tlakem. Věřím, že nám tohle pomůže i ve finálové sérii s Brnem,“ míní Nekola.

Lístky na finále do haly Dukly stojí 100 korun, permanentkáři mají vstup zdarma. Pokladna bude otevřená hodinu a půl před zápasem.

 

Autor: Martin Sedlák

Zdroj: iDnes.cz