Jihostroj přišel o domácí neporazitelnost. Brno vyrovnalo sérii na 1:1

08.04.2016
Oba celky nastoupily do prvního setu v pozměněné sestavě. V té domácí chyběl zraněný Sobotka a tradiční libero Kryštof. Místo nich se v základní sestavě objevil Tibitanzl, Kuliha a role libera se chopil Michálek. Hosté naopak přivítali v základu Suchareva a Andrianova. Hosté z Brna byli od začátku o něco lepším celkem a nakonec zvítězili 3:0, ačkoliv dva sety skončily nejtěsnějším možným rozdílem.
Jihostroj přišel o domácí neporazitelnost. Brno vyrovnalo sérii na 1:1

Začátek zápasu domácím vůbec nevyšel a rychle prohrávali 1:5. Jan Svoboda tak neváhal a sáhl pro oddechový čas. Ten jeho tým evidentně nakopl a dokázal skóre otočit. Time-out si tak vybral i hostující kouč. Při prvním technickém oddechovém času ale přesto vedli Jihomoravané. A to nejtěsnějším možným rozdílem 8:7. V dalším průběhu ale měli opět navrch hosté z Brna, kteří se dostali do pětibodového trháku 16:11. Do koncovky první sady šel hostující tým už jen s tříbodovým náskokem. Svůj náskok ale nepustili, dokonce ho ještě navýšili. První sadu uhrálo Brno v poměru 25:21.

Druhý set začal Jihostroj mnohem lépe. Kapitán Filip Habr udělal na podání tři body a domácí vedli 3:0. Hosté ale začali pomalu snižovat, až nakonec srovnali na 7:7. Vyrovnaný stav pokračoval i nadále a žádný z týmu se nemohl bodově utrhnout. O dva body jako první utekly České Budějovice, které se dostaly do vedení 13:11. Když poté hosté zaútočili do zámezí, připsali si na své konto další bod. Když rozhodčí odpískal Brnu technickou chybu, vyžádal si trenér Marek oddechový čas. A ten se jeho týmu vyplatil, jelikož se hosté dokázali dostat na rozdíl pouhého jednoho bodu. Bylo tak jasné, že koncovka druhé sady bude hodně vyrovnaná. Nakonec ji na svou stranu získalo Brno, které vyhrálo nejtěsnějším možným rozdílem 25:23.

Sada s pořadovým číslem tři začala stejně jako ta předchozí. Domácí borci rychle vedli a to hned 4:0. Na to šlo zareagovat pouze oddechovým časem Brna. Ale i další bod putoval na stranu Českých Budějovic, které tak vedly už 5:0. Brno ale opět prokázalo velkou sílu a třemi body v řadě snížilo. Nicméně Jihostroj opět odskočil o tři body, ale hosté vývoj otočili a poprvé ve třetím setu vedli. Oba týmy se pak přetahovaly o vedení a při druhém technickém oddechovém času vedli Brňané 16:15. I koncovka třetího setu byla vyrovnaná. Jihomoravané šli do vedení 22:20, ale Jihočeši ihned dokázali srovnat. Za stavu 23:23 přišla jedna z nejvíce dramatických výměn. Jihostroj mohl několikrát výměnu ukončit, ale hosté se skvěle bránili a nakonec bod získali. Ti pak při svém mečbolu smečovali pouze do bloku Radka Macha a bylo opět vyrovnáno. Druhý vybojovaný mečbol už ale Brno, po chybném příjmu domácích, využilo a radovalo se z vyrovnání série na 1:1. Jihomoravané se tak stali prvním týmem, který dokázal Jihostroj v domácí hale porazit.

„Nenahradili jsme ztrátu dvou klíčových hráčů. Navíc přeskupením hráčů na jiné posty jsme se oslabili. Nevyrovnali jsme se s tím a Brno zaslouženě vyhrálo,“ stručně shrnul domácí trenér Jan Svoboda.

„Myslím si, že jsme to měli o něco lehčí. Jihostroji chyběli dva klíčoví hráči Sobotka a Kryštof. Překvapil nás tah s Michálkem na liberu. Domácí s nepřízní osudu bojovali statečně, ale já jsem rád, že jsme v tomhle bouřlivém prostředí uhájili vítězství,“ hodnotil tentokrát spokojený brněnský kouč Ondřej Marek.

Třetí utkání semifinálové série je na programu 11. dubna od 20:15 v Brně.

VK České Budějovice - Volejbal Brno 0:3 (21:25, 23:25, 24:26)

Rozhodčí: Hudík - Činátl.
Čas: 82 minut.
Diváci: 1352.
Nejvíce bodující hráči: Maciel, Fila (10) - Andrianov (14)
Stav série: 1:1

VK České Budějovice: Tibitanzl, Mach, Habr, Maciel, Fila, Kuliha - libero Michálek. Střídali Kraffer, Pochop a Polák. Trenér Jan Svoboda.

Volejbal Brno: Hrazdira, Haník, Sucharev, Klapal, Andrianov, Pražák - libero Castello. Střídali Muroň, Licek a Goodell. Trenér Ondřej Marek.

 

Autor: Aleš Skok

Zdroj: Budějcká drbna, www.budejckadrbna.cz