Kde je Česko, pátral americký volejbalista než podepsal smlouvu v Brně

18.10.2016
Když se začala rýsovat možnost, že jeho volejbalová kariéra nabere směr Brno, zasedl Dalton Ammerman hned k počítači a začal googlovat. „Našel jsem spoustu informací o historii země,“ líčí 25letý smečař. „Hlavně jsem se ale ujišťoval, že Česko patří do střední, a ne východní Evropy,“ přiznává.
Kde je Česko, pátral americký volejbalista než podepsal smlouvu v Brně

Americký bijec je jednou ze tří zahraničních akvizic, s nimiž Volejbal Brno vyrukuje do nové sezony. A hned první duel bude pro stříbrné obhájce mimořádně prestižní. v úterý v 18.00 (přímý přenos vysílá ČT sport) je v Liberci čeká repríza extraligového finále.

„Už začátek sezony nám ukáže slabá místa. Liberec je hlavní favorit,“ říká brněnský manažer Martin Gerža. „Ale vzhledem k tomu, že jsme mužstvo skládali relativně pozdě, nebude to úplně směrodatná záležitost,“ dodává Gerža, jenž kromě Ammermana přivábil do Brna i blokaře Renza Mendozu a Alexandera Ščerbatycha.

Zatímco kolumbijský reprezentant a ruské libero se na Moravě teprve rozkoukávají, Ammerman se s týmem připravuje už několik týdnů. „A musím říct, že v Česku se daleko víc trénuje s týmem než ve Švédsku,“ srovnává cizinec, který poslední dvě sezony odehrál na severu Evropy v klubu Hylte VBK.

Stěhování do Česka mu doporučilo exbrněnské libero Nick Castello. „To on kontaktoval trenéry a o Brně mi říkal jenom samé dobré věci. On si město zamiloval, lidé tu byli strašně milí a navíc zažil hodně úspěchů,“ líčí. „A je tu fakt krásně,“ přikyvuje Ammerman, jenž se však se svým kamarádem v brněnské kabině nepotkal.

Castello, jeden ze strůjců jarního stříbrného tažení, se vrátil domů na Havaj studovat a trénovat. Brňané se také rozloučili s ruským tandemem Andrianov–Sucharev a nyní důvěřují nové várce cizinců. „Zase bychom se rádi dostali do nejlepší čtyřky,“ věří manažer Gerža.

Pomoci by k tomu měl i Ammerman, který už po pár dnech s novými spoluhráči pochytil pár českých slovíček. „Dobry pokec,“ směje se. Důležitější však bude, aby si pozměněný brněnský tým rozuměl na palubovce. „Nedávám si osobní cíle. Jsem tu, abych vyhrával a pomáhal týmu, jak můžu," hlásí téměř dvoumetrový Američan.

 

Autor: Jan Daněk

Zdroj: MF Dnes, www.iDnes.cz