Muži porazili Prahu 3:2 na sety

07.12.2019

Desáté kolo UNIQA extraligy mužů slibovalo nejeden zajímavý duel. V moravské metropoli šlo o přímý souboj o třetí místo. Ambiciózní Lvi zavítali do Brna, kde je přivítal soupeř, který je jen bod za nimi. Domácí volejbalisté předvádějí zatím ve své hale skvělý volejbal – na pro soupeře nepříjemné Kouničce již letos porazili Kladno, Ostravu a obrali o body mistra z jihu Čech. Pražským Lvům se ale na palubovkách soupeře daří – naplno nebodovali jen v Českých Budějovicích, kde prohráli 1:3.

Muži porazili Prahu 3:2 na sety

Rozhodčí: Gall Jakub, Trumpeš Daniel

Počet diváků: 521

Sestřih:

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Truong, Licek, Hukel, Římal, Hrazdira, Pražák, libero: Lžičař. Střídali: Jakubec, Provazník.

Hosté: Král, Bartůněk, Douglas-Powel, Krajčovič, Mihajlovič, Šulc, libero: Kovařík. Střídali: Kočka, Svoboda, Kozak.

Ohlasy po utkání: 

Michal Hrazdira (kapitán Volejbalu Brna): Oba týmy hrály dnes dobře v obraně, my jsme ale byli trpělivější. Na konci to bylo opět o podání, kde jsme byli lepší.

Ondřej Marek (trenér Volejbalu Brno): „My pokračujeme v podobných výkonech z posledních zápasů, prakticky jsme zopakovali výkon z Odolky, dnes to mohu hodnotit stejně. Byli jsme lepším týmem, ale to, co se nám povedlo na Odolce, tedy uhrát tři vyrovnané koncovky, se nám dnes nepovedlo. Na druhou stranu ty tři sety, které jsme vyhráli, byly naprosto jednoznačné, což mě těší.

Jiří Král (kapitán Lvů): „Musím pogratulovat Brnu, které zahrálo výborný zápas. Dnes to bylo hodně vyrovnané, potvrdilo se umístění v tabulce, tedy že hrál čtvrtý proti třetímu. Ty tři sety, které jsme prohráli, nás Brno jasně upodávalo, v tom pátém setu nás doslova rozstřílelo. Hráli o něco odvážněji. Ale žádná tragédie, je to sport, byl to hezký vyrovnaný zápas.

Tomáš Pomr (trenér Lvů): „Blahopřeji domácím k výhře. Dnes to bylo jen o servisu, kde byli domácí lepší, víc k tomu nemám.

Popis utkání:

Zápas začal dle očekávání nesmírně vyrovnaně. Oba týmy poctivě ztrátovaly, prvního většího náskoku se dočkal domácí tým, a to když po dobrém servisu Martina Licka se zvedl ze 7:9 na 11:9. Pražští Lvi však po dvou nepovedených útoků ze zóny šest vedení brněnské týmu dotáhly a rázem byl stav vyrovnaný. Bod po bodu se týmy střídaly ve vedení a i do koncovky šly s rozdílem maximálně dvou bodů. Oba týmy se postupně dopracovaly k setbolům, využít jej však dokázaly pouze hosté, a to za stavu 27:28, když Dan Římal útočil do outu.

Do druhého setu domácí doslova vlítli na Lvy, kteří se nedokázali popasovat s parádním servisem Martina Licka a prohrávali rozdílem sedmi bodů. Brno se dostalo do laufu, přestalo chybovat a do koncovky šlo s vedením 20:9. Na závěr setu přeci jen udělali brněnští volejbalisté pár chyb, díky velkému bodovém náskoku si ale poklidně dokráčeli pro první set. 25:16.

Hráči domácího celku pokračovali v euforii a dostali se do vedení i ve třetí sadě. Skvělým servisem zaškodil Praze Pepa Truong a na stěně svítil stav 9:5. Domácí hráli skvělý volejbal, tým hostí se ale nevzdával, spíše naopak. Začali se více a více prosazovat na útoku, navíc si pomohli hned několika bodovými bloky. Za stavu 22:23 si připsal eso Mihajlovič a po přetlačované na síti nakonec vyhráli třetí set 22:25 a jako první v letošní sezóně se na Kouničce ujímají vedení v zápase.

Čtvrtá sada naplno ukázala, že proti sobě stojí dva týmy z popředí tabulky. Ačkoliv domácí mančaft prohrával, tak se nevzdal a bojoval dál. Při vedení 15:9 poslal svou smeč hostující Marek Šulc až do zdi a solidně zaplněná hala začala tušit, že ještě nic není ztraceno. Brno pokračovalo ve své jízdě, všem útočníkům se dařilo a po výhře 25:15 si vyžádalo tiebreak.

Páté rozhodující dějství začalo podobně jako to druhé, skvělý Martin Licek na servisu a stav byl 5:0. Strany se měnily za stavu 8:2 a pátý set byl téměř rozhodnut. Za stavu 11:4 si připsal dvě esa v řadě kapitán domácích Michal Hrazdira. Brno tak bere 2 body za výhru 15:6 v tiebreaku.

Autor: Matouš Müller