Napínavé drama sledovala zaplněná Kounička, domácí po 9 výhrách v extralize padli

08.02.2020

Město Brno hostilo o druhém únorovém víkendu nejednu volejbalovou akci. Hala na Vodově ulici byla zasvěcena Final Four Českého Poháru žen, v tělocvičně Sportovního gymnázia se odehrával extraligový turnaj juniorů a na Kouničce byl k vidění šlágr kola volejbalové UNIQA extraligy mužů. V něm proti sobě nastoupily dva týmy vezoucí se na dlouhé vítězné vlně. Domácí Brno naposledy prohrálo právě proti soupeři z Karlových Varů. Vedoucí tým extraligy nepoznal porážku od konce listopadu.

Napínavé drama sledovala zaplněná Kounička, domácí po 9 výhrách v extralize padli

Volejbal Brno – VK ČEZ Karlovarsko 2:3 (25:22, 22:25, 25:17, 21:25, 11:15)

Sestřih:

 

Rozhodčí: Pecháček L., Dmejchal M.

Počet diváků: 798

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Hrazdira, August, Římal, Licek, Pražák, Truong, libero Lžičař. Střídali: Hukel, Provazník

Hosté: Vašina, Patočka, Mlynarčík, Wiese, Wilson, Ticháček, libero Pfeffer. Střídali: Džavonorok, Lux

Vyjádření:

Domácí:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Snad jednou si pamatuji s Budějovicemi, že tu bylo možná ještě o trochu více lidí, dnes to bylo naprosto úžasné, volejbal nás před takovou kulisou baví. Po třetím setu jsme začali trochu více kazit servis, oni nás dokázali odpřihrávat, složit i těžké balóny a pomohlo jim i dobré střídání hráčů.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Karlovarsko zaslouženě vyhrálo, my jsme udělali o dost více takových drobných chyb. I když jsme hráli s nasazením, myslím, že i pohledný volejbal, divákům, kterých dnes byla plná hala, se to muselo líbit. Ve fázích, kdy se to lámalo, jsme nebyli úplně důslední. Pokud chceme porážet tak dobré týmy jako jsou Vary, tak budeme muset být ještě preciznější.“

Hosté:

Lukáš Ticháček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Myslím si, že dnes jsme to neměli lehké, samozřejmě výsledek tomu odpovídá. Co jsme čekali, to se splnilo. Brno dobře podávalo, vůbec jsme to neměli lehké. Já jsem šťastný, že jsme vyhráli, udrželi si sérii a jedeme dál na pohár.“

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Gratuluju klukům. Jsem moc rád, že tým ukázal, že je schopný si poradit s jakoukoli situací. Chyběli nám hráči, nešel nám servis jako obvykle, ale dokázali jsme se do zápasu vrátit, povedla se nám nějaká střídání a byli jsme trpělivější. Řekli jsme si, že chceme vyhrát obranou, což se nám povedlo.“

Popis utkání:

Do prvního setu vstoupili lépe hosté, když přesnými útoky, především středem sítě, zakončovali výměny ve svůj prospěch (8:4). Timeout, divácká kulisa a především zlepšený útok však domácím pomohl a ti tak srovnali s vedoucím týmem tabulky krok (11:11). Dobrý servis a chyby hostů pak poslaly Brno dokonce do několikabodového vedení. Ani přímé body z podání již nepomohly Karlovarsku k dotažení bodového manka a domácí si tak došli pro vítězství v prvním setu (25:22).

Druhá sada začala vyrovnaně. Brněnským hráčům se dařilo hosty tlačit servisem. Karlovarsko zase lépe bránilo a dokázalo si dohrát dlouhé výměny ve svůj prospěch. S pomocí chyb hostujícího celku a dobré přihrávky domácích, držely hráči Brna s lépe útočícím týmem krok (17:17). Dvojstřídání hostujícího celku nakonec rozhodlo o vývoji v setu. Karlovarsko zvítězilo stejným poměrem, jako Brno v prvním dějství (25:22).

Třetí set patřil domácím hráčům. Servisem odtáhli Karlovarsko od sítě a s pomocí bloků nebo následných útoků si drželi několikabodový náskok. I přes drobné problémy v polovině setu, které domácím způsobila především dobrá obrana a následný útok Karlovarska, si nenechalo Brno vzít vedení a osmibodovým rozdílem zvítězilo (25:17).

Úvod čtvrté sady nabídl vyrovnanou hru. K vidění bylo několik zkažených servisů, ale i dlouhé výměny zakončené vždy na jiné straně (9:9). Nakonec to byli hosté, kteří se díky dobrému servisu a precizní obraně na síti i v poli odpoutali od protihráčů (14:11). Z tohoto důvodu se Brno jen těžko prosazovalo v útoku a Karlovarsko ukazovalo, proč právě jim patří první příčka ve volejbalové UNIQA extralize mužů (21:15). Brněnský kouč se snažil odvrátit rychle se blížící konec sady, když vystřídal nahrávače, který však prohře zabránit nedokázal (21:25).

Diváci na Kouničce tak mohli po dlouhé době sledovat zkrácenou sadu. Na hráčích obou celků byla znát únava, ale i chtíč vyhrát každý balón. Byli to však znovu hosté, kdo se ujal vedení v setu. Vytvořili méně chyb, zablokovali útoky Brna a strany točili za stavu 8:5. Ani v tomto setu střídání nahrávačů na straně domácích nepomohlo a Karlovarsko si došlo pro desátou výhru v řadě (15:11) a 3:2.

Autor: Klára Kuníková, foto Viktor Šulc