Největší sportovní bašty roku? Doma se nejvíc dařilo ragbistům a volejbalistům

10.06.2016
Dva nejúspěšnější jihomoravské sportovní týmy na domácím hřišti v minulé sezoně a zároveň dva medailisté. Vyškovští ragbisté a brněnští volejbalisté objevili recept na úspěch – proměnit domácí stadion v nedobytnou tvrz.
Největší sportovní bašty roku? Doma se nejvíc dařilo ragbistům a volejbalistům

„Vždycky pro mě představuje velkou motivaci, že hraju před rodinou, kamarády a známými," hlásil kapitán zlatého extraligového týmu vyškovských ragbistů Martin Kovář, jehož družstvo vytěžilo v domácím prostředí v součtu základní části i play off 89 procent možných bodů.

Z jihomoravských celků v nejvyšších soutěžích se v závěsu drží s 81 procenty stříbrní extraligoví volejbalisté z Brna, kteří v sezoně vystřídali dokonce dvě haly. V aréně v Kounicově ulici rozjeli senzační jízdu, kterou zakončili až ve finále proti Liberci před našlapanou hokejovou DRFG Arenou.

Na šestý finálový duel série přišlo 5556 diváků, což je nový extraligový rekord. „Nikdo nečekal, že bude tak narváno. Hrát v takové atmosféře je svátek," děkoval publiku brněnský kapitán Michal Hrazdira.

Oproti předchozím rokům se na stadionu v Srbské ulici prezentovala kvalitními výsledky i fotbalová Zbrojovka. Brňané doma získali 78 procent z možných 45 bodů, díky nimž až do posledních kol bojovali i o kvalifikaci do evropských pohárů. „Porazili jsme v domácím prostředí všechny kluby, které jsou v tabulce před námi kromě Mladé Boleslavi. To je velký úspěch. Dostali jsme gól jen od Liberce a Boleslavi," rekapituloval bývalý brněnský kouč Václav Kotal sezonu, ve které jeho svěřenci skončili šestí.

Výhoda domácího prostředí spočívá i u jihomoravských klubů v několika obecně známých faktorech. „Ženou nás diváci, kteří chodí na stadion spoustu let. Navíc nemusíme nikam jezdit a před zápasem se v klidu vyspíme. Nemáme strach, že skončíme někde v koloně a zápas nestihneme," vysvětlil Kovář.

Právě jeho mužstvo ale těžilo i z odlišnosti svého hřiště. „Našemu říkají letiště, protože je velké. Ale my jsme na něj zvyklí odmala," pousmál se.

 

Autor: Martin Vymyslický

Zdroj: Brněnský deník, www.brnensky.denik.cz