O Český pohár se budeme rvát, slibuje kouč Brna Ondra Marek

28.02.2016

Hned první semifinále Českého poháru přineslo fanouškům velké překvapení, když favorit z Českých Budějovic, jenž vévodí tabulce extraligy, podlehl výborně hrajícímu Brnu. První dvě sady se hrál napínavý volejbal a zakončilo je až těsné skóre (33:31 a 26:24). Ovšem ve třetím setu už Jihostroj nekladl velký odpor a velkolepý závěr utkání patřil zcela jasně Brňanům. 

O Český pohár se budeme rvát, slibuje kouč Brna Ondra Marek

 Velkou radost z vítězství a postupu do finále neskrýval ani hlavní trenér Ondřej Marek, který ihned po utkání odpověděl na několik otázek.

 

 

Co bylo dnes hlavní příčinou, že jste porazili favorizovaný Jihostroj?
Nám se dnes podařilo Budějovice ubránit a také dobře odservírovat. Bylo to odlišné utkání od toho domácího, kde nás Budějovice tlačily podáním. My jsme celý týden pracovali na přihrávce a formaci, jak zpracovat ty jejich servisy a myslím, že se to vyplatilo. Vyhráli jsme zaslouženě.

Brno v únoru posílil ruský univerzál Adrianov, jak jste s jeho výkony spokojen?
K týmu se připojil maličko nepřipraven, protože dva měsíce netrénoval. Ale nyní jsme pracovali tři týdny na fyzičce a byli jsme předem domluveni, že nastoupí v tomto zápase proti Budějovicím, abychom si ověřili jeho kvality. On dnes potvrdil, že má své kvality a doufám, že se bude herně posouvat ještě dál. Máme vyrovnaný tým, ale oproti Budějovicím a Liberci máme velkou nevýhodu, že spolu hrajeme krátce. Liberec a Budějovice mají stabilizovaný kádr, hrají spolu tři roky, což je vidět na počtu chyb. Jsou více sehraní a dělají méně chyb, než my.

Máte v týmu dva hráče z Ruska, jak spolu komunikujete?
U mě je to složitější. S angličtinou pomáhají kluci. Rusky jsem se ve škole učil 5 let, musím oprášit slovíčka. Složitější je, když je potřeba říct něco rychle, ale jinak to docela zvládám. Domluvím se.

Jak se zahraničním posilám v brněnském týmu líbí?
Myslím si, že jsou spokojení. Akorát je to 14 dní, co si stěžovali, že tak moc se ani v Rusku netrénuje, takže...  Měli jsme posledních 14 dní domluvu, že bude tvrdší režim, trénovali jsme dvoufázově a bylo toho opravdu dost. Chtěli jsme dohnat nějaké manko, ale přišli, že už je toho moc, tak jsme před Pohárem malinko zvolnili, ale ještě příští týden trochu zatlačíme.

Právě jste porazili lídra tabulky! Jak velká je vaše radost?
Moje radost je taková, že jsme teď opravdu 14 dní tvrdě trénovali a chtěli jsme se herně posunout. Liberec ani Budějovice jsme doteď nedokázali porazit. A dnes přišla ta odměna za tu tvrdou práci celého týmu. Myslím, že kluci jsou si toho moc dobře vědomi. To je pro ně ta třešnička na dortu.

Zítra vás čeká ve finále Liberec. Jak na něj? Bude vůbec čas na přípravu?
My jsme s Libercem i Budějovicemi hráli nedávno, takže tu přípravu jen doladíme. Máme ty družstva z videa nakoukaný, protože my s videem pracujeme opravdu hodně.

S videem pracujete hodně, kdo vám nejvíc pomáhá? Nebo si všechno připravujete sám?
To ne. Já vám to klidně prozradím. S videem pracuje statistik Petr Sezemský, který to připraví. Kluci dostanou v pondělí sestřih jednotlivých hráčů, na které se připraví. A když se hraje v sobotu, tak ve středu se sejde rada starších, to jsou zkušení hráči (Haník, Hrazdira, oba Rusové, libero a Klapal), kde se domluvíme, co bychom chtěli na soupeře hrát. Někdy se názory od sebe liší, tak to vezmu na sebe a řeknu, jak to bude. Potom se to přednese mladším hráčům a vyzkouší na tréninku. Následuje ještě druhá porada na soupeře, tam už mluvím jen já. Starší hráče chceme zapojit, aby měli tu spoluodpovědnost za výsledky.

Koho dnes pochválíte?
Ne, ne. Já nerad chválím. Je to výkon celého družstva.

S čím půjdete do finále?
Budeme se rvát. Jsme bojovné družstvo, které to nevzdává za žádných okolností. Budeme chtít využít dobrý servis a kvalitní útok.

 

Zdroj: Volleycountry.com