Olymp bojoval, vyrovnat semifinálovou sérii se mu však jako Dukle nepovedlo

04.04.2024

O velikonočních svátcích se rozeběhlo semifinále extraligy žen. V prvním utkání potvrdil roli favorita tým z Brna, který na domácí palubovce vyhrál 3:1. V loňském play-off stejní soupeři na sebe narazili již ve čtvrtfinále a rozhodující bylo, kdo hrál doma. O tom, zda podobný scénář bude k vidění i v letošní semifinálové sérii, mělo napovědět dnešní utkání v olympské hale.

Olymp bojoval, vyrovnat semifinálovou sérii se mu však jako Dukle nepovedlo

PVK Olymp Praha – VK Šelmy Brno 1:3 (20:25, 23:25, 33:31, 20:25)

stav série 0:2

Rozhodčí:  Krtička J.., Koutník P., delegát Hudík M.

Počet diváků: 250

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Hodanová, Šimáňová, N. Šmídová, Kalhousová, Žáková, Brichtová, libero Dostálová. Střídaly: Vlčková, Průšová, Gajdová

Hosté: P. Šmídová, Janečková, Marková, Madsen, Silva, Širůčková, liberoChevalierová. Střídaly: Kelnárová, Benediktová

Ohlasy po utkání:

Veronika Dostálová (kapitánka PVK Olymp Praha): „Atmosféra byla super, jako v každém utkání play-off. I když nemáme kompletní sestavu, jsem ráda, že bojujeme o každý míč. Určitě cením to, že jsme proti zkušeným Šelmám dokázaly vyhrát tu koncovku třetího setu, když už měly několik setbolů. Škoda, že jsme to nevyužily v tom čtvrtém setu. Ale neklopíme hlavy a v pátek se pokusíme v Brně vyhrát.“

Stanislav Mitáč (trenér PVK Olymp Praha):„Musím říct, že to bylo důstojné utkání semifinálové série. Mrzí mě samozřejmě, že jsme nedokázali zvítězit. Slyšeli jste, že máme nějaké zdravotní problémy, ale to k volejbalu a play-off patří. Do utkání jsme vstoupili trochu s obavami, jak si s ním poradí Míša Brichtová. Ale po nervózním začátku se pak rozehrála ke kvalitnímu výkonu. Naše distribuce nahrávek byla jiná, kdy více útočily naše smečařky, a myslím, že svou roli zvládly dobře. Co mě mrzí je, že jsme hůř přihrávali na domácí půdě než Šelmy. Utkání bylo dramatické, téměř do koncovek. Ve čtvrtém setu mi to vycházelo, že soupeřkám už dochází síly, ale my jsme vždy udělali nějakou chybu. Šelmy se v kritických momentech zápasů spoléhaly na výbornou nahrávačku.“

Pavla Šmídová (nahrávačka VK Šelmy Brno):„My jsme mega rády za toto vítězství, ať už je ten výsledek jakýkoliv. Tady se hraje těžko všem, asi tak jako u nás. Musím pochválit všechny holky, že do toho šly, a po té prohrané třetí koncovce jsme se nesložily a dotáhly jsme zápas do vítězného konce. Děkujeme fanouškům, kteří zde udělali parádní atmosféru, kdy nebylo slyšet ani vlastního slova. Myslím, že to bylo divácky atraktivní, i když holkám z Olympu chybí hráčky základní sestavy. Myslím, že to byla super pozvánka na pátek.

Jaroslav Vlk (trenér VK Šelmy Brno):„My jsme věděli, že to nebude jednoduchý zápas. Soupeř nahradil M. Brancuskou tím, že rozdělil distribuci nahrávek na dvě klíčové smečařky. Výborná obrana na obou stranách, dramatický zápas. Samozřejmě že chyby k volejbalu patří, ale podle mě to byl divácky atraktivní zápas. Zápas měl play-off grády a bylo vidět, že se střetly týmy, které byly na prvním a čtvrtém místě tabulky, mělo to svou úroveň.“

Popis utkání:

Domácímu družstvu se daří ztrátovat až na třetí pokus, aby následně srovnal na 2:2 přímým bodem ze servisu. Po vyrovnaném úvodu odskakují brněnské hráčky do vedení 11:7, na které reaguje trenér domácích time outem. Hostující blok přináší Šelmám vedení již 17:10. Po třech bodech Olympu v řadě sahá trenér Vlk k oddechovému času (19:15 pro Šelmy). Olympu se daří na servisu a snižuje na 17:19. Chyba na straně domácích přináší vedení hostí 23:19, které navyšuje „prasátkem“ z podání blokařka Brna. Brněnské hráčky si konec prvního setu již pohlídaly a po vítězství 25:20 se ujímají vedení 1:0 na sety.

Úvod druhého setu patří opět Šelmám, které i přes kontrolu challenge odskakují do vedení 4:0. Esem snižují olympské hráčky na 5:6. Dvě technické chyby na domácí straně posílají brněnský tým do vedení 12:8. Šelmy uhrávají dlouhou výměnu a jdou do vedení 15:12, následně 18:13, a trenér domácích sahá k oddechovému času. Olymp ještě snižuje na 19:22 a trenér Šelem brzdí tento rozlet oddechovým časem. Po úspěšném útoku domácích hráček je na ukazateli 21:23 a po esu už je to jen o bod. Setbol při své přihrávce Šelmy, s přispěním konstrukce haly, využívají a vedou 2:0.

Domácí Olymp opět nezachytí úvod setu a za stavu 3:6 sahá domácí lodivod k dvojstřídání. Dopad míče ze servisu domácích prochází kontrolou – ta potvrzuje rozhodnutí sudích, a Olymp tímto snižuje na 6:7. Olymp maže dvoubodovou ztrátu a po esu a chybě Šelem na útoku se ujímá vedení 15:13. Do koncovky vstupují týmy za vyrovnaného stavu 18:18. Tři body v řadě na straně domácích (21:18) nutí brněnskou lavičku k time outu. Olymp neproměnil ani tři setboly a Brno srovnává na 24:24. Po esu mají šanci ukončit utkání Šelmy, proti je však domácí smečařka. Setboly, resp. mečboly se přelévají z jedné strany na druhou, až za stavu 32:31 přichází bodový blok Olympu, a tím i snížení na 1:2 na sety.

Úvodní rozehry čtvrtého setu kopírují koncovku předchozího, kdy soupeři si dovolí odskočit na 1-2 body – 6:6, 10:10, 13:13. Tři body brněnských hráček za stavu 13:15 krotí oddechem Stanislav Mitáč. Šťastným zákrokem v poli Olymp ještě snižuje na 19:21. První mečbol v tomto setu přináší na stranu Šelem úspěšný útok. Ten hned využívají a hráčky se radují z výhry 3:1. Domů si tedy vezou druhou výhru v sérii a na domácí palubovce budou hájit vedení 2:0 na zápasy.

Autor: Michal Grivalský