Postup je doma!!! Brno po veliké bitvě zdolalo Charkov ve zlatém setu

20.12.2017

Bouřlivá atmosféra a obrovský souboj s jediným cílem: vybojovat osmifinále Challenge Cupu. Tak vypadal středeční večer na ukrajinském Charkově, kam zamířil Volejbal Brno k odvetě v tomto prestižním evropském poháru. Svěřenci Ondřeje Marka už před odletem avizovali, že zápas určitě jednoduchý nebude. A scénář tomu odpovídal: Charkov, mohutně podporován domácím publikem, v zápase zvítězil 3:1, a o postupu tak rozhodoval až zlatý set. V něm brněnští volejbalisté ukázali svou obrovskou bojovnost a výhrou 15:12 prodloužili svou pouť pohárovou Evropou.

Postup je doma!!! Brno po veliké bitvě zdolalo Charkov ve zlatém setu

 

„Náš soupeř se oproti prvnímu zápasu výrazně zlepšil a hrál dobře na podání i na příjmu. My jsme si bohužel nebyli schopní vytvořit tolik příležitostí pro vysokou obranu jako v úvodním duelu, ale rvát jsme se až do konce nepřestali. A to se nám vyplatilo ve zlatém setu," uvedl kapitán Michal Hrazdira.

„Domácí nás v prvním setu zatlačili podáním, přesto jsme se dostali do koncovky, ale bohužel ji nezvládli. To se pak podepsalo na následující sadě, ve které byl od začátku lepší Charkov. Až ve třetím setu jsme výrazně zlepšili servis a byli konečně ukrajinským hráčům vyrovnaným soupeřem. Čtvrté dějství pak mělo hodně dramatický závěr, který Charkov zakončil esem a zařídil zlatý set. V tom nám na začátku hodně pomohl náskok při podání Ondřeje Bouly na 7:1 a já jsem moc rád, že jsme zlatý set dokázali dotáhnout až k vítězství," zhodnotil průběh utkání brněnský trenér Ondřej Marek.

Zápas v Charkově byl přitom už od začátku hodně vyhecovaný - v hledišti bylo asi 2000 diváků a z toho pětistovka vojáků. Soupeř začal v bouřlivé atmosféře lépe a Volejbal Brno si pomalu zvykal na tempo hry. Charkov od začátku utkání výborně servíroval a brněnští hráči se prosazovali jen stěží. Skóre v prvním setu nakonec Brno dotáhlo, ale koncovku zvládl lépe soupeř (24:26 z pohledu Brna).

V druhém dějství působili jihomoravští volejbalisté zakřiknutě, zatímco Charkov hrál to co, potřeboval - odměnou mu bylo vítězství 18:25. Třetí sada ale znamenala od začátku zlepšení na brněnské straně na servisu i v útoku a byli to tentokrát domácí, kteří museil dotahovat skóre. To se jim sice povedlo, ale koncovka patřila nakonec Brnu (26:24).

Ve čtvrtém setu ukrajinští volejbalisté dlouho drželi mírný náskok, Brno ale v úplném závěru sady srovnalo a k dispozici mělo i setbol. O konečný výsledek se ale oba týmy přetahovaly dlouho - soupeř nakonec napjatý souboj vyhrál 28:30.

Duel tedy zamířil až do zlatého setu, do kterého při výborném podání Ondřeje Bouly skvěle vlétlo Brno a ujalo se vedení 7:1. Charkov se nevzdal, zvýšil tlak a stav zkorigoval, na vítězství to ale nestačilo, a tak do osmifinále Vyzývacího poháru po výhře 15:12 ve zkrácené hře postupuje Volejbal Brno.

Volejbal Brno-Charkov 2:3 (24:26, 18:25, 26:24, 28:30, 15:12)


Barbora Mertová