Potlesk outsiderům. Obohatí sport tím, co si mocní kolikrát ani nemohou dovolit

06.05.2016
Vítězi extraligy volejbalistů jsou po roce opět hráči Dukly Liberec. Je to bez debat, vyhráli ve finále čtyřikrát, pohár patří právem jim. Po letošní bitvě o titul se však chce dodat, že vítěze má soutěž dva. Jednoho do kronik a druhého do vzpomínek.
Potlesk outsiderům. Obohatí sport tím, co si mocní kolikrát ani nemohou dovolit

To, co předvedli vicemistři z Brna, ať už na palubovce nebo kolem ní, bude patřit k tomu nejvýraznějšímu, co letošní sezona pod vysokou sítí nabídla.

4013. 3824. A nakonec 5556. Ohromné návštěvy sledovaly ve volejbalovém finále povstání nedávného brněnského otloukánka, který dvaadvacet let od poslední extraligové medaile a pět let poté, co skončil na posledním místě nejvyšší soutěže, vrátil do města nadšení pro odbíjenou.

Dlouhé a napínavé finále je Brňanům odměnou za odvedenou práci při posílení a vedení mužstva a vyprodaná snížená kapacita arény, v níž hrává hokejová Kometa, pak cenou za odvahu, s níž do pětitisícového kotle šli.

Nečekaný finalista se naplno chopil šance, která se mu nabídla. Podobně jako vloni basketbalový Děčín přesunul ligové finále proti Nymburku na zimní stadion pro pět tisíc diváků a taky si odnesl historický zážitek.

To je bonusový vklad outsiderů, od nichž se v bojích o nejvyšší mety úspěch automaticky nečeká. Mohou si dovolit obětovat obvyklé domácí prostředí a udělat si reklamu před celou republikou.

V nejhorším případě prohrají, což se Děčínu i Brnu stalo, ale aspoň se na to bude dlouho vzpomínat. Favorit by si tohle těžko mohl dovolit, protože jednak by jeho „povinný“ titul tolik fanoušků nepřilákal a jednak by hazardoval, že by v neozkoušeném prostředí mohl klopýtnout, což by ho stálo celou sezonu.

Brněnským volejbalistům se k tomu povedlo ještě něco víc než vloni basketbalovým troufalcům z Děčína. Finále odehráli doma skvěle, vysokému favoritovi hrozili až do úplného konce sražením z trůnu. Dvakrát ho zdolal, do kolen klesnul až po boji napotřetí.
Poklonit se patří staronovým libereckým mistrům.

V bouřlivém kotli čelil daleko větší výzvě, než se mohlo před startem série zdát, a ve vypjaté zkoušce obstál. Ale klobouk smeknout před poraženým finalistou by mělo být letos samozřejmostí.

 

Autor: Jiří Punčochář

Zdroj: iSport.cz