Smečařka Janečková: Naše hra se zvedá, čtvrté místo v tabulce je bonus

26.11.2018

Nejvíce bodující hráčka extraligy exkluzivně pro klubový web. Přečtěte si celý rozhovor.

Smečařka Janečková: Naše hra se zvedá, čtvrté místo v tabulce je bonus

Je za námi polovina základní části UNIQA extraligy žen. V této sezóně se představil poprvé tým VK Šelmy Brno, který se zatím drží na čtvrtém místě tabulky za suverénními celky Olomouce, Liberce a Prostějova. Pět výher a šestnáct bodů – takové je skóre Šelem po devíti odehraných kolech. Na vedoucí Olomouc ztráta deseti bodů. Tým Martina Gerži má svých řadách také nejvíce bodující hráčku extraligy Simonu Janečkovou. Právě ta se ohlédne za uplynulými zápasy a přiblíží také to, jak jejich tým funguje.

Naposledy jste porazily minulý čtvrtek pražský Olymp 3:1 na sety. Jak jsi zápas viděla ty?

Měly jsme pomalejší rozjezd, trochu nám trvalo, než jsme se do toho dostaly. Olymp začal výborně servírovat, bylo vidět, že jsou na nás připravené. Po prvním setu se to ale zlomilo, ten čtvrtý mi pak přišel ze strany soupeře poměrně odevzdaný. Jsem moc ráda, že jsme vyhrály.

Byl to přímý boj o čtvrté místo, které jsme tak udržely. Co říkáš na situaci v tabulce?

Za mě je to určitě ještě lepší, než jsem si to představovala, za mě úžasné. Úroveň hry se podle mého názoru od začátku sezóny zvedá nahoru, což je velmi pozitivní. Já jsem hodně překvapená, že jsme na 4. místě a myslím si, že ještě po Novém roce se to může ještě zvednout tak, abychom odehrály třeba ještě lepší zápasy proti těm první třem týmům, než jsme odehrály doposud. Pokud srovnám úroveň ligy, tak tam jsou obrovské rozdíly. Zápas proti prvnímu Olomouci či poslednímu Šternberku byly velmi rozdílné, v tom druhém případě to bylo spíše o tom udržet si koncentraci, s vicemistrem z Olomouce to byl boj o úplně každý míč, který mohl ve finále rozhodnout.

Který zápas ti udělal největší radost?

Já mám radost za všechny vyhrané zápasy. Nejvíce mě těší, že se ta naše hra zvedá.

Váš tréninkový plán je trochu netradiční, přibliž čtenářům, jak vypadá.

Jednou týdně máme jógu a HSS (hluboký stabilizační systém), což si ale každá zapracováváme do tréninku individuálně. Máme také jednou týdně povinnou posilovnu, samozřejmě ale kdo potřebuje, může si zajít i nad rámec toho. Zhruba tři až čtyři tréninky týdně máme povinné, další pak individuální. Já třeba chodím v pátek trénovat příjem. Do toho máme většinou dva zápasy týdně.

Vyhovuje vám to takhle?

Já jsem si na to musela zvykat, protože nejsem příliš trpělivý člověk. Ten rozjezd byl těžší, výsledky se totiž nešly vidět ihned. Myslím si, že hlavně maminkám to vyhovuje. Je super, že se o tom neustále bavíme, a když je potřeba něco upravit, tak to není problém. Když se cokoliv děje, tak se nám Martin Gerža snaží vyjít maximálně vstříc a reagovat na to. Všechno je to o domluvě.

Jak spolu vycházíte jako tým?

Já už jsem znala dvě holky ze společného působení v Králově Poli, což bylo dobré. Jsem ale velmi příjemně překvapena z mladých holek, protože jsou super. Nestěžují si, vědí zhruba jaká je jejich úloha v tomto týmu a snaží se trénovat naplno. Vnímají, co jim radíme, ať už my, jako starší holky, nebo trenéři. I starší hráčky jsou super, není nikdo v týmu, s kým by byl nějaký problém. Samozřejmě, že se vždycky baví více mladší holky spolu a starší holky spolu, ale nemyslím si, že by to tu bylo nějak viditelné. Nemáme tu skupinky, jako to třeba bývá v jiných klubech. To je moc dobře, jelikož pak to může mít vliv i na herní výsledky. Snažíme se spolu alespoň trochu trávit volný čas, ale moc to nejde. Některé jsou už maminky, Terka (Matuszková) zase bydlí v Ostravě, mladé holky chodí do školy.

V průběhu sezóny se konalo už celkem čtyři dvojzápasy, další jsou v plánu. To je v Česku celkem rarita, vidět to můžeme například v Liberci a právě u nás.

Tak já si myslím, že je to určitě super pro diváky. Teď ve čtvrtek jsme měli akci na šťastnou hodinu, kdy bylo pivo zdarma, což jak jsem slyšela od svých známých, tak to mnoho z nich ocenilo. Myslím si, že si ale ještě diváci nezvykli, že se tu letos hraje trochu jiný volejbal, než loni. Až jich začne chodit ještě více, tak to bude super.

Jak trávíš svůj volný čas? Teď jste měly druhý víkend v řadě nezvykle volno…

Odpočinek moc neznám, čím jsem ale starší, tak si začínám více vážit neděle, kdy často jen odpočívám doma v posteli a jsem ráda, že nemusím nic dělat. Teď bylo ale fajn, že jsme v sobotu nehrály, tak jsem strávila čas doma v Olomouci se svými rodiči a kamarády.

Simčo ty v Brně vlastně prožíváš svůj úspěšný restart kariéry, je to mu tak?

Já jsem nad tím nedávno přemýšlela, že vlastně loni touto dobou jsem netrénovala a myslela jsem si, že už se k volejbalu nevrátím. Hodně mi ta pauza ale pomohla, vyčistila jsem si hlavu a uvědomila jsem si, že by to pořád ještě mohlo jít. Druhou polovinu loňské sezóny, kdy jsem se k tomu vrátila, to bylo spíše o tom, abych se do toho zase dostala, což tak vnímal i trenér v KP Brno. To mi pomohlo. Tady v klubu jsem velmi spokojená, ten volejbal mě baví. Snaží se tu ze mě všichni vymáčknout úplně všechno, jak Martin Gerža i Ondřej Marek se mě snaží neustále posouvat dál, což už jsem si nemyslela, že půjde.

Vypadá to, že se jim to daří…

Já tohle nechci hodnotit, beru to tak, že člověk nikdy neví, co bude dál, teď jsem ráda, že mě ten volejbal baví a užívám si to. Jsem tu v Brně spokojená, mám tu také práci v klubu i mimo volejbal. Co bude dál, nad tím tolik nepřemýšlím.

 

Simonu Janečkovou spolu s dalšími Šelmami budete moci vidět tento týden hned dvakrát v domácí hale v Kounicově ulici. Ve čtvrtek od 18 hodin hostí Frýdek-Místek, v sobotu od 17:30 budou brněnské volejbalistky hostit velmi atraktivního soupeře - Duklu Liberec.

V posledním týdnu před Vánoci budete moci také na klubovém Instagramu @vkbrno sledovat, jak vypadá den Simony Janečkové.

Autor: Matouš Müller