Souhru lze přebít silou, zjistili stříbrní volejbalisté Brna

01.03.2016
Zkušenostmi a především sehraností se české špičce stěží vyrovnají, z víkendového závěrečného turnaje Českého poháru ale brněnští volejbalisté dovezli stříbrné medaile. „Ukázalo nám to další cestu i to, na čem zapracovat,“ těší trenéra Volejbalu Brno Ondřeje Marka.
Souhru lze přebít silou, zjistili stříbrní volejbalisté Brna

Kudy se mají Jihomoravané, kteří v předchozích sezonách patřili spíš k extraligové šedi, vydat? „Oproti Liberci nebo Českým Budějovicím máme velkou nevýhodu v tom, že jejich týmy spolu hrají několik let, volejbalisté mají navnímané hráčské vazby,“ podotýká brněnský kouč. „My musíme hrát jednoduše, opírat se o podání, rychlý a agresivní útok.“

Že lze precizní souhru eliminovat silou a přímočarostí, naznačil víkendový turnaj v Liberci.

V pátečním čtvrtfinále smazali Brňané 3:0 na sety obhájce pohárového prvenství z Ostravy. V sobotní bitvě o finále stejným výsledkem přetlačil tým Ondřeje Marka i aktuálního extraligového lídra z Českých Budějovic. „Zkusili jsme si, že se dají porazit. Určitě nám to pomůže,“ věří brněnský blokař Martin Klapal.

Jako by nečekaný triumf nad Jihostrojem přebil i nedělní finále, v němž Brňané podlehli 1:3 na sety domácím favoritům. „Liberec nás přejel, ale i tak je to úspěch,“ sděluje Klapal. „Po zápase jsme byli trošku smutní, ale kdyby nám někdo řekl, že budeme hrát finále, brali bychom to všemi deseti,“ přikyvuje kouč Marek, který má v týmu dva Američany a dva Rusy.

I díky nim Brno proniklo po 16 letech do pohárového finále. „Pohár jsem už vyhrál s Ostravou, ale tohle stříbro řadím na stejnou úroveň,“ poznamenává Klapal.

Vrchol sezony se ale teprve blíží, do konce základní části extraligy zbývají dvě kola a Jihomoravané s velkou pravděpodobností skončí čtvrtí. „Play-off pro nás nebude jednoduché. Ani zatím netušíme, na koho půjdeme. Ale chceme projít přes čtvrtfinále, to bude náš základní cíl,“ zavelí Marek, jenž před pohárovým turnajem naordinoval svěřencům intenzivní třítýdenní tréninkový blok.

„Ukázalo se, že tvrdá práce se vyplatila. Teď se musíme stabilizovat a vyprecizovat výkony tak, abychom dělali co nejméně chyb.“

 

Autor: Jan Daněk

Zdroj: MF Dnes, www.iDnes.cz