Třetí brněnské derby v charitativní duchu vyhrálo KP

17.02.2019

V sobotu, 16. 2. 2019, se na hale Kounicova odehrálo již druhé, v pořadí však třetí brněnské derby. VK Šelmy Brno hostily na své domácí palubovce VK Královo Pole. Dosavadní bilance výher byla mezi těmito brněnskými rivaly 1:1. V dnešním duelu se tedy rozhodovalo o tom, kdo prozatím usedne na pomyslný trůn města Brna.

Třetí brněnské derby v charitativní duchu vyhrálo KP

VK Brno – VK Královo Pole 2:3 (19:25, 25:19, 25:19, 23:25, 13:15)

Video:

 

Rozhodčí: Grabovský Z., Spáčil L.

Počet diváků: 300

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sklenářová, Bergrová, Pospíšilová, Janečková, Boulová, Svobodníková, libero Chlumská. Střídaly: Kočvarová, Beránková E.

Hosté: Vyklická, Fricano, Pavlíková, Podhrázká, Šloufová, Skiba, libero Digrinová. Střídaly:Meidlová, Nichol

Vyjádření:

Domácí:

Milada Bergrová (kapitánka VK Brno): „Myslím si, že nám chybělo kousek toho štěstí. Líbila se mi bojovnost týmu. Hrály jsme výborně v poli, dokázaly jsme se vypořádat s přihrávkou, ale štěstí nám chybělo.“

Martin Gerža (trenér VK Brno): „Trestuhodně neuhrané koncovky nás stály dva body. Pokud chceme takováto vyrovnaná a vyhecovaná utkání vyhrávat, nemůžeme si dovolit tyto chyby, kterých jsme se dopustili. Asi nám chyběla Soňa Nováková, která by do hry přinesla větší klid. Zároveň si myslím, že nám v rozhodujících chvílích chyběla odvaha.“

Hosté:

Klára Vyklická (kapitánka VK Královo Pole): „Dneska jsme uhrály důležité dva body. Odehrály jsme tu velmi vyrovnaný zápas. V tiebreaku jsme pak měly více štěstí a jsem ráda, že jsme vyhrály.“

Tomáš Samsely (trenér VK Královo Pole): „Výborná úroveň volejbalu na obou stranách. Domácí dnes lépe podávali a zatlačili nás servisem především v druhém a třetím setu, které jsme prohráli především na přihrávce. Myslím si, že z obou stran to byl dneska dobrý zápas. Já jsem spokojený.“

Popis utkání:

První set začal vyrovnanou hrou. Hostující hráčky následně vytvořily na Šelmy tlak tvrdým servisem a dařilo se jim být v setu o krok napřed (10:8). Domácí svými nevynucenými chybami, především v útoku, nechávají Královo Pole ve vedení (15:9). Do koncovky jde hostující celek s osmibodovým vedením. Šelmám se nedaří útok na ztrátu. Naopak Královo Pole hraje dobře jak v obraně, tak i na útoku a na servisu a zaslouženě získává první set.

I do druhé sady vstupují oba brněnské celky vyrovnaně. Domácí zdobil tvrdý servis, hostující hráčky předváděly dobrou hru v obraně (8:8). Diváci mohli sledovat spoustu napínavých výměn, bojovných zákroků v poli i neprůstupné bloky. Díky přesnějšímu zakončování útoků se Šelmy dostaly do několika bodového vedení a dokráčely si bez většího zaváhání pro výhru v setu (25:19).

Stejně jako v druhém, tak i ve třetím setu domácím hráčkám vycházelo podání a vytvořily si pohodlný náskok (6:2). Královo Pole naopak vytvořilo spoustu nevynucených chyb. Šelmy k nim přidaly dobře mířené útoky, pár bloků a do koncovky vstupovaly s velkou bodovou převahou (19:9). K obratu v setu ještě zavelela hostující univerzálka, která svým servisem trápila domácí přihrávačky natolik, že spolu se svým týmem smazala bodové manko a přiblížila se domácím na rozdíl dvou bodů. To však bylo ze strany hostů vše. Konec setu si Šelmy pohlídaly a ujaly se vedení 2:1 na sety.

Do čtvrtého setu vstoupil lépe domácí celek. Udělal méně chyb na podání a byl lepší při dohrávání dlouhých výměn (13:10). Královo pole sice zlepšilo přihrávku, přidalo razanci na útoku, ale byly to Šelmy, které měly stále dva body k dobru (21:19). V závěru sady však přišla na servis univerzálka hostů a náhle mělo Královo Pole několik setbolů. V pořadí třetí proměnilo ve svůj prospěch a celé utkání se tak dostalo až do tiebreaku.

Zkrácenou sadu začínaly s pomocí tvrdého servisu a následné obrany lépe domácí hráčky. Strany se točily za stavu 8:5, kdy Šelmy dominovaly v obraně. Královo Pole však tlaku domácích statečně vzdorovalo. K razantnímu servisu přidalo přesně mířené útoky a náhle bylo vyrovnáno (11:11). Napínavou koncovku pak při první možné příležitosti zakončily bodovým blokem hostující hráčky a mohly se radovat z výhry v celém utkání.

Autor: Klára Kuníková, foto Matouš Müller