Utočná esa? Jen jedno brněnským volejbalovým týmům nestačí

16.02.2017
Málokdy se stane, že opustí elitní trojku bodování soutěže. Smečař Michal Hrazdira z Brna a univerzálka Vendula Měrková z Králova Pole patří dlouhodobě k elitním ofenzivním esům volejbalových extralig. „Vždycky ale tvrdím, že hráč, který vyhraje bodování, nedosáhne výsledku s týmem," bere svá čísla s nadhledem Hrazdira.

Utočná esa? Jen jedno brněnským volejbalovým týmům nestačí

S 286 body je před sobotním domácím zápasem s Českými Budějovicemi, který startuje v hale v Kounicově ulici v šest hodin večer, aktuálně na druhém místě. Měrková je s 209 body na třetí pozici ženské soutěže. „Vendy je osobnost, která se prosadila i v silných zahraničních ligách. Jedná se o hráčku, na které stojí závěr sezony, kde se ukáže, jestli byla dobrá, nebo špatná,“ tvrdí královopolský kouč Marek Rojko.

Trenéři obou brněnských celků si sice mohou nad ofenzivními schopnostmi svých opor libovat, jenže se ukazuje, že jedno eso nestačí. „Potřebujeme, aby i Erika Salanciová přidávala patnáct až dvacet bodů na zápas. S jednou hráčkou nelze v české extralize hrát o medaili. Jsme závislí na kvalitě jedné až dvou volejbalistek, pokud se jejich výkon nesejde v jednom zápase, tak to nejde. V Prostějově nám zahrály tři, hned to byla úplně jiná úroveň, i když jsme prohráli 2:3,“ vysvětluje Rojko, jehož tým v sobotu od pěti hodin odpoledne hraje na palubovce pražského Olympu klíčový duel o udržení čtvrtého místa.

Tíhu ofenzivy na vlastní ruce dobře zná i Hrazdira. „Když vše leží na jednom hráči, je snazší se na něj připravit. Nejsem robot, abych si poradil vždycky, ale už s tím počítám, snažím se na tréninku hledat různé varianty, kam dávat údery, i když jdu do plných. Kolikrát vím, že bod urvat nemůžu, tak se spíš snažím připravit, abychom hru odbránili,“ říká jedenatřicetiletý smečař.

Volejbalista s dlouholetými zkušenostmi z Itálie a Francie dobře ví, kteří soupeři mu v extralize jeho hru znechucují. „Nepříjemný je Filip Habr z Českých Budějovic. Je sice nahravač, ale vysoký a umí dobře blokovat. Podobný případ je Filip Palgut z Příbrami. Pokud proti sobě mám tyhle krajáky, není to úplně snadné. Loni třeba byly na bloku dobře konsolidované celé České Budějovice. Mám spíš oblíbené týmy, kde vím, že soupeři moc nestíhají. Ale ty prozrazovat nebudu,“ usmívá se brněnský kapitán.

 

Autor: Martin Vymyslický

Zdroj: Brněnský deník, www.brnensky.denik.cz