Volejbalisté doma porazili Ostravu 3:1

12.10.2019

Brněnští volejbalisté se po venkovním zápase ve Frýdku-Místku představili před domácím publikem v Brně. Stejně jako loni byl jejich prvním domácím soupeřem Ostrava. Na výhru proti tomuto soupeři čekal Volejbal Brno už dlouhé dva roky. Kolektivní hra a parádní atmosféra napomohly ke změně v této statistice a domácí dokázali vyhrát 3:1 na sety.

Volejbalisté doma porazili Ostravu 3:1

Brno – Ostrava 3:1 (23:25, 25:22, 25:21, 25:21)

Sestřih utkání:

Rozhodčí: Grabovský Zdeněk, Kovář Vlastimil

Počet diváků: 469

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Truong, Licek, August, Římal, Hrazdira, Pražák, libero: Lžičař. Střídal: Provazník.

Hosté: Marcyniak Mariusz, Podlesny, Janků, Sedláček, Dvořák, Ihnát, libero Sobciak. Střídal: Šoltys.

Ohlasy po utkání:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbalu Brna): Dnes jsme si dokázali, že volejbal hrát umíme. Byli jsme agresivní, hráli jsme spolu. Pro další zápasy strašně důležité vítězství. Bylo to hodně o servisu, který Ostravě vycházel hlavně na začátku, pak trochu odpadli. Jsem rád, že jsme se dokázali zvednout po prvním setu a zápas otočit. Pomohli nám i diváci, byla dobrá atmosféra.

Ondřej Marek (trenér Volejbalu Brno): „Na začátek sezóny to byl velice kvalitní zápas. Nám vyšel vstup do toho utkání, bohužel Ostrava kvalitním servisem Ihnáta dokázala srovnat a v koncovce byla dle mého soudu odvážnější. Další tři sety myslím, že jsme byli lepším týmem. Dařilo se nám na podání i v následné obraně na síti. Jsem rád, že jsme to dnes zvládli, nebyl to jednoduchý zápas.“

David Janků (kapitán Ostravy): „Začali jsme dobře, vyhráli jsme první set. Myslím, že dnes největší rozdíl byl asi na obraně, Brno nás přeblokovalo. Ani na útoku to dnes z naší strany nebylo nejlepší.

Jan Václavík (trenér Ostravy): „Myslím si, že to byl pěkný zápas. Oproti prvním zápasům obou týmů se zvedla úroveň. My jsme hráli lépe, než v prvním zápase, přesto nevezeme žádný bod. Brno dobře podávalo, agresivně dohrávalo, bylo odvážné. Nemůžu toho mnoho klukům vyčítat, brňáci nás dnes přehráli. Pozitivní je, že v těch těžkých chvílích, kdy jsme prohrávali o více bodů, nedali hlavy dolů a ještě zabojovali. “

Popis utkání:

Solidně zaplněná hala v Kounicově ulici viděla lepší vstup do zápasu hostujícího týmu. Dařilo se jim především na podání, za stavu 5:6 měl hostující Jakub Ihnát zřejmě zlomovou šňůru na servisu. Slovenská posila si přispala celkem 3 esa a nasměrovala tak Ostravu k výhře v prvním setu.

Ve druhém setu se oba týmy výrazně zlepšily na útoku, domácím se začalo více dařit i na podání a následné obraně. Rozehrál se také univerzál Dan Římal a i díky jeho stoprocentní bilanci na útoku dokázali domácí srovnat stav zápasu na 1:1.

Třetí set pokračoval v podobném duchu. Ačkoliv byli hosté mohutně podporováni také fanoušky z Letovic, přesto se nedokázali prosazovat na útoku. Brno hodně zlepšilo obranu, jen ve čtvrtém setu si připsalo 4 bloky. Domácí tak otočili dosavadní průběh zápasu a ujali se průběžného vedení 2:1 na sety.

Hráči Volejbalu Brno ani ve čtvrtém setu nepřestali solit servis, což jim přinášelo body. Další bodové bloky přidala také nová akvizice domácích americký blokař Matt August (celkem jich v utkání nasbíral 5). Ani výborná bilance hostujícího kapitána a reprezentační smečaře Davida Janků (73 %) nepomohla celku Ostravy k výhře. Domácí Volejbal Brno si tak připsal své první body do tabulky.

Autor: Matouš Müller