Chlumská: Šance na elitní čtyřku tu pořád je

04.01.2019

Legendární libero Markéta Chlumská exkluzivně pro klubový web. Přečtěte si celý rozhovor.

Chlumská: Šance na elitní čtyřku tu pořád je

S novým rokem 2019 přichází volejbalová extraliga žen s dlouhou a nezvyklou odmlkou. Důvodem je kvalifikace ženského národního týmu na mistrovství Evropy, které se bude konat letos na podzim. Jak tuto pauzu využijí brněnské Šelmy? A jak se v nově vzniklém týmu líbí liberu Markétě Chlumské? Nejen na to jsme se zeptali této 36leté brněnské rodačky.

Jak jsi prožila Vánoce?

Bohužel tyto vánoce jsem celé promarodila. Letos to tedy bylo spíše o tom se vyléčit a projít se se svým synem. Byla jsem doma s rodinou a sledovala pohádky.

Jaká je tvá nejoblíbenější?

S čerty nejsou žerty, česká klasika, na tuto pohádku se můžu dívat rok co rok.

Jak vypadala vaše štědrovečerní večeře?

My s manželem moc ryby nemusíme, takž jsme měli kuřecí řízky a takový lehčí bramborový salát. Naštěstí nám s přípravou a vařením pomohly maminky, jelikož jsem nebyla úplně fit. Za to jsem jim moc vděčná.

Pokud se dostaneme k volejbalu – jak vypadá vaše příprava v těchto dnech?

Tak ta letošní pauza je opravdu dlouhá. My ji ale na druhou stranu můžeme využít k nabrání kondice, což nám vyhovuje. Navíc jsme si potřebovaly v hlavách od volejbalu odpočinout, abychom se opět mohly těšit na ty zápasy, které nás čekají. Do té doby nás čeká ještě přátelské utkání s Prostějovem a poté naskočíme rovnou do těch tří zbývajících zápasů v základní části.

Je to tak, po novém roce začneme 17. ledna ve Šternberku, o dva dny déle doma s Ostravou (18:30) a týden na to poslední zápas na Olympu. Jak těžké zápasy to budou?

Půjde tam o hodně, ve hře je ještě 9 bodů do tabulky. Pokud potvrdíme výsledky z první půlky základní části, kde jsme tyto soupeře porazily, tak máme ještě velkou šanci na to dostat se do první čtyřky. Myslím si, že bychom se o to mohli reálně pokusit. Letos jsou ale některé ty týmy dost vyrovnané, takže určitě nesmíme nic podcenit a do každého zápasu jít s čistou hlavou a nedívat se moc na tabulku.

Koncem roku vás trápilo hodně zraněných hráček, především blokařky.

Já mám pocit, že od začátku soutěže nás trápí hlavně post blokařek, kde máme smůlu. Vystřídalo se tam v podstatě 5 blokařek a často je tam někdo zraněný nebo nemocný, pak se k tomu přidaly i další. My musíme věřit, že se dáme dohromady. Takový je ale sport, je to o zdraví a také o štěstí.

Už je to rok, co ses vrátila zpět na volejbalové palubovky, jak si ten sport užíváš?

Musím říct, že se cítím celkem dobře. Netrápí mě žádné chronické zranění, které v tomto věku často bývají. Volejbal si užívám, když to srovnám s loňským lednem, kdy jsem se k němu vrátila, tak se cítím o dost lépe.

Plánuješ přidat ještě další sezóny?

Zatím nad tím moc nepřemýšlím, je to zbytečné. Jeden trenér se mě na podzim ptal, jak dlouho ještě plánuji svou kariéru. Řekla jsem mu, že vůbec neplánuji. Já si to užívám v tuto chvíli, jak to bude dál, to se uvidí podle času a hlavně podle zdraví. Také podle toho, jestli to půjde skloubit s mateřstvím a jestli tam bude ta výkonnost, která jde samozřejmě ruku v ruce s věkem. Užívám si každý den, a jestli to bude zítra nebo budu hrát třeba jako Soňa ještě pár let, tak to je ve hvězdách.

Na závěr se tě ještě zeptám – jak vidíš letošní extraligu, koho tipuješ na vítěze?

Olomouc má nejkvalitnější tým, na každém postu mohou kohokoliv použít do základu, což je jejich velká výhoda. V případě zranění tak mají náhradnice, což se především na konci sezóny hodí. Tělo je unavené, hráčky toho mají kolikrát plné zuby. V tomhle má Olomouc velkou výhodu, takže je určitě favoritem ligy. Nicméně Liberec jim šlape na paty, několikrát spolu hrát tiebreak. Myslím si, že se jedná o druhého největšího favorita ligy a dál se uvidí. Ty týmy jsou hodně vyrovnané.

Autor: Matouš Müller; foto: Pavel Netolička a Viktor Šulc

 


Nadstavbová část extraligy žen

V letošní sezóně proběhla velká obměna v nadstavbové části extraligy žen.

Nově se po základní části tabulka rozdělí systémem 4 - 4 - 2. Tedy týmy na 1. - 4. příčce budou hrát spolu systémem každý s každým doma a venku. Stejným systémem budou proti sobě nastupovat týmy na 5. - 8. místě po základní části. Poslední dva celky pak budou hrát spolu celkem 4 zápasy o sestup do baráže o extraligu. Všem týmům zůstanou jejich body ze základní části.

Playoff se pak odehraje klasickým systém (tedy 1. s 8., 2. se 7., 3. se 6. a 4. s 5.) vyjma toho, že po vypadnutí týmu z čtvrtfinále playoff se bude hrát ještě o celkové umístění.