Televizní duel proti Olomouci zvládly ženy s přehledem

25.11.2023

Extraliga volejbalu žen svedla v 10. kole za soupeře do televizního duelu VK Šantovka Olomouc UP a VK Šelmy Brno. V prvním letošním měření sil vyhrály v říjnu doma jasně brněnské Šelmy 3:0. V odvetě na Hané navázaly Šelmy na domácí výkon a jasně zvítězily nad Olomoucí stejným výsledkem.

Televizní duel proti Olomouci zvládly ženy s přehledem

VK Šantovka Olomouc UP – VK Šelmy Brno 0:3 (17:25, 19:25, 19:25)

Sestřih:

 

Rozhodčí: Velinov E., Koutník P.

Počet diváků: 350

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Shevkenek, Fedchuk, Nowak, Artyshuk, Farská, Nečasová, libero Chaloupková. Střídaly: Kořínková, Šotkovská

Hosté: Šmídová, Janečková, Marková, Madsen, Kelnárová, Širůčková, libero Chevalierová. Střídala: Benediktová

Ohlasy po utkání:

Michaela Nečasová (kapitánka VK Šantovka Olomouc UP): „Mrzí nás moc, jak to dnes dopadlo. Mohly jsme podat mnohem lepší výkon. V podstatě vždy do půlky setu jsme se vždy držely, ale pak přišla série chyb na příjmu, na servisu nebo v útoku. V útoku nám chyběla agresivita, máme trochu problém se sejít s nahrávačkou, tak doufám, že do příštího zápasu to napravíme a zlepšíme.

Jan Drešl (trenér VK Šantovka Olomouc UP): „Utkání měl soupeř pod kontrolou. My jsme se na duel připravovali, věděli jsme o jejich silných stránkách, ale naše obrana nebyla dobrá. Některé míče byly do postavení, které jsme měli vybrat. Jsem zklamán z přístupu na servisu. Když hrajeme proti silnému celku, tak je základem zkusit je odtáhnout servisem od sítě, a my jsme naopak házeli servisové buchty do sítě. Musíme zamakat a pokusit se další zápas zvládnout lépe.“

Ivona Marková (kapitánka VK Šelmy Brno): „Olomouc byla nad námi jen na začátku úvodního setu, kdy na nás dobře naběhly. Vše jim tam vycházelo, my jsme pak ale naši hru uklidnily, začaly jsme hrát svoje. Podržely jsme to na servisu, smečařky hrály dnes výborně, nahrávačka taky. Přestaly jsme chybovat, naopak Olomouc to začala vyhazovat, takže jsem ráda za tři body.“

Jaroslav Vlk (trenér VK Šelmy Brno): „Domácí hráčky na nás vyběhly s velkým entuziasmem, hrály v prvním setu velmi dobře, ale postupně jsme se zformovali a začali jsme bránit a hrát to, co jsme si v přípravě na duel řekli. A takovou rutinérskou hrou jsme od prostředku setu soupeřkám utekli, a tak to bylo i v dalších setech, že jsme v koncovkách vždy měli dostatečný náskok.“

Popis utkání:

Domácí celek nastoupil v přímém přenosu ČT sport proti třetímu týmu tabulky agresivně a ujal se vedení 4:1. Brno snížílo, ale Olomouc si držela náskok (8:6, 10:8), domácím hráčkám se dařily smeče a body sbírala hlavně Artyshuková. A právě zablokování ukrajinské blokařky a body z podání kapitánky Markové znamenaly první vedení Šelem 12:10. Náskok hostí rostl dál, obrana Brna zastavila útok domácích a rázem tu bylo vedení o sedm bodů. Domácímu týmu nepomohly oddechové časy ani střídání a první set šel za Brnem vítězstvím 25:17.

Druhý set začal vyrovnaně, oba týmy se tahaly o každý bod. Hanačky utekly v polovině setu při servisu kapitánky Michaely Nečasové na 11:8. Šelmy nenechaly přesným útokem domácí celek odskočit a srovnaly na 13:13. Závěr byl vyrovnaný, za stavu 18:19 podávala domácí nahrávačka Shevkenek, ale přišla ztráta, a Brno při servisu Janečkové získalo rozhodující náskok i druhý set.

VK Šantovka Olomouc UP se snažila získat třetí set. Olomoucké družstvo ale mělo potíže na příjmu a prosadit se přes bloky Šelem bylo stále těžší. Hostující celek naopak nápaditým útokem začal získávat. Za stavů 10:13 a 13:19 si bral oddechový čas trenér domácích Drešl. Více než zkorigování výsledku v setu se ale domácím nepovedlo a Šelmy vyhrály ve sportovní hale UP jasně 3:0. Hráčkou zápasu byla vyhlášena hostující Pavla Šmídová.

Autor: Radek Heloňa