V semifinále čeká Brno. Splnili cíl a nemají co ztratit, zní z Budějovic

06.04.2016
Volejbalisté Jihostroje dnes v domácí hale zahájí semifinálovou sérii proti Brnu. Pro nahrávače Kristiána Červinku to budou pikantní souboje. V týmu soupeře totiž působil.
V semifinále čeká Brno. Splnili cíl a nemají co ztratit, zní z Budějovic

Volejbalisté Jihostroje spoléhají v sezoně na dva nahrávače, na kapitána Filipa Habra a na zaučujícího se 19letého Kristiána Červinku. Druhý jmenovaný přišel před sezonou do Českých Budějovic z Brna.

S tímto soupeřem se Jihočeši dnes od 18 hodin utkají. Série se hraje na čtyři vítězné zápasy. „Tlak nás nemůže svazovat,“ říká mladík.

Bude pro vás souboj s Brnem něčím speciální, nebo jste typ hráče, který tohle příliš neřeší?
Určitě to pro mě bude událost. Vždyť jsem v Brně vyrostl a do této sezony jsem v jiném týmu nehrál. Dalo by se říci, že na zápasy s Brnem se těším nejvíce z celé sezony. Každou minutu, kterou budu hrát, si chci opravdu užít.

V týmu Brna je hodně cizinců. Byli tam i v době, kdy jste tam působil?
Znám je téměř všechny. Hlavně z těch mladších kluků. Pořád jsou v Brně spoluhráči, se kterými jsem vyrůstal od dětství a známe se dobře.

V čem bude Brno v semifinále silné?
Mají dost zkušených hráčů. Hlavními tahouny jsou nahrávač Zdeněk Haník a smečař Michal Hrazdira. Ale podle mého jejich největší zbraní bude to, že oni svůj letošní cíl účastí v semifinále už splnili. Takže budou hrát s tím, že nemají co ztratit. Také jsou hodně silní na servisu. Ale to my také.

Jaké jsou přednosti vašeho celku?
Naše obrovské plus je, že kostra týmu je pohromadě už několik let. Kluci spolu hrají delší dobu a mají za sebou několik sérií v play-off. Z herních činností bych asi vyjmenoval právě to podání a obranu.

Ale od vás se nic jiného než titul nečeká. Nebude to spíš svazující?
Každý, kdo v Jihostroji hraje, si moc dobře uvědomuje, jaký tady máme každoroční cíl. To je jasné, proto si myslím, že s tím počítáme a už nás ten tlak ani svazovat nemůže.

Už jste probíral s kolegou nahrávačem Filipem Habrem taktiku na Brno, když soupeře tak dobře znáte?
Teď jsem byl čtrnáct dní mimo s národním týmem, dostali jsme se do třetí fáze kvalifikace na mistrovství Evropy juniorů. Proto na tohle ještě nebyl čas, ale je možné, že nějakou taktiku ještě s Filipem probereme.

Jak byste zatím zhodnotil premiérovou sezonu v Budějovicích?
Líbí se mi tady moc. Hlavně profesionální zázemí, to byl důvod, proč jsem šel do Budějovic. Doma jsme ani jednou neprohráli, takže zatím jsem spokojený a sezona se vyvíjí tak, jak jsem očekával.

 

Hlavními brněnskými tahouny jsou Haník s Hrazdirou

Na co a hlavně na koho by si měli dát pozor volejbalisté Jihostroje v sérii s Brnem? Nejlepší hráče semifinálového soupeře popisuje trenér Českých Budějovic Jan Svoboda.

Michal Hrazdira (smečař)
Hráč, který často a dobře útočí. Je lepší v ofenzivní činnosti než na příjmu a následné přihrávce.

Zdeněk Haník (nahrávač)
Po Hrazdirovi je to druhý tahoun mužstva. Má bohaté zkušenosti z play-off. Dobře vede hru a řídí družstvo. Jeho největší předností je, že hraje rovnoměrně a celkem nečitelně. Ale jako každý nahrávač má svou slabinu, na tu se zaměřujeme.

Sergej Andrianov, Nick Goodell (univerzálové)
Jeden je pravák a druhý levák, což je pro soupeře obrovský rozdíl. Oba mají dobrý servis.

Nick Castello (libero)
Další hráč z Ameriky. Myslím si, že je lepší v obraně v poli než na přihrávce.

 

Autor: Petr Lundák

Zdroj: MF Dnes, www.iDnes.cz